יום שבת, 14 באוגוסט 2010

מהי קואורדינציה ומה עושים עם "לא רוצה?" ו"לא יכול"
ועל הדרך מונעים לקויות למידה בקלות ובמהירות?
קואורדינציה הינה היכולת לקלוט מידע, לעבדו ולשמרו ולבצע פעולה תכליתית מתאימה.
עד לפני כ-15 שנה בילה ילד ממוצע יום יום במשך שעות ארוכות במשחקים ופעילויות שונות מחוץ לבית, לא היה מחשב זמין ובו אלפי אתרים ומשחקים, MP, אייפון, אייפד ועוד.. לא היו הרבה אפשרויות ולכן פעילות בתנועה ומשחק הייתה הנפוצה והמקובלת. והנה טיול בשבילי הזכרון: זוכרים את הקלאס, הגומי, מחניים, מחבואים, תופסת, גוגואים וכו'? זוכרים את קריאות הילדים לרדת למטה לפני עידן הס.מ.ס.??.. זוכרים את קריאות ההורים לחזור הביתה לאחר שעות של משחק לארוחת ערב?.. אכן אין ספק שהדברים השתנו.. בעבר בכל יום במשך מספר שעות עסקו הילדים בפעילויות שגירו אצלם את התפתחות הקואורדינציה הבסיסית ושיווי המשקל ובכך תרמו להתפתחותם כבוגרים בריאים ומאוזנים יותר, ביחס לימינו.
היום, עם התפתחות הטכנולוגיה וריבוי האפשרויות, הילדים כמעט ואינם מפעילים את גופם ואינם מתאמנים בתרגילי שיווי משקל, קואורדינציה ומשחקים המפתחים את יכולות התנועה במרחב. יחד איתם אנו עדים גם לתופעת ההימנעות – "לא רוצה", "קשה לי", "אני לא יכול" – משפטים שגורים בפי ילדים רבים. גם אני חווה זאת פעמים רבות במהלך השיעורים – ילדים רבים אינם מעוניינים להפעיל את גופם ולהתאמץ ומפספסים בכך דרך מהנה וקלה להתפתח ולהיות בריאים יותר בגוף ובנפש – שכן הדברים קשורים. אז מה אני עושה על מנת לגרום להם לרצות להפעיל את גופם? – ע"י שילוב של סיפור ודמיון, שימוש באביזרים וצבע, מוזיקה ואמצעים נוספים שאני נעזרת בהם אני מתגברת בד"כ על הבעיה. חלק מהדברים מועברים אליכם. בנוסף, אנו עדים גם ליכולת ירודה יותר מבעבר לבצע פעילות ופעמים רבות הילדים נפצעים, ומתקשים לבצע פעילויות בסיסיות, זמן התגובה איטי יותר וישנם קשיי קצב, קשב וריכוז התורמים אף הם למצב ונגזרים ממנו.
מסתבר שמחקרים שנעשו בנושא מצאו שרמת הקואורדינציה הולכת ויורדת בקרב הילדים בשנים האחרונות ויש למצוא לכך פתרון מכיוון שקשיים אלה הוכחו גם כתורמים לקשיים רגשיים, קושי בעיבוד רגשות ויכולת להכילם, ירידה ביכולות חברתיות ובתקשורת, התפתחות של חוסר בטחון וערך עצמי נמוך שמשפיע על התפקוד ובכך נוצא מעגל קסם שלילי שקשה לשנותו. הילד מאמין שמאפיינים אלו הינם מרכיבים בלתי נפרדים מאישיותו וגדל עם האמונה הזו.
לקויות למידה רבות מתקשרות גם הן לקשיי קואורדינציה (אחוז גבוה של הסובלים מלקויות למידה שונות סובל בהתאמה מבעיות קואורדינציה), דבר זה עלול לעכב את התפתחות העצמאות של הילד, ולהקשות על הסתגלות לדרישות לימודיות.
ישנן סיבות נוספות לבעיות בקואורדינציה וביניהן תורשה, מאפיינים מסויימים בהריון ובלידה וחסך בגירויים סביבתיים –
החדשות הטובות - בעניין זה יש מה לעשות.
אנו כהורים מחפשים ללא לאות כיצד לתת לילד מרחב פעולה מתאים, לגרום לו לרצות להפעיל את גופו בהנאה ובאופן יעיל, לפתח בטחון עצמי, להיות בעל יכולות של קשב וריכוז שיקלו עליו במסגרות הלימודיות ובהישגים הלימודיים והחברתיים.
ילדים שיטפחו צדדים אלו יזכו להיות בעל חוסן רגשי ונפשי, יהיו יותר "מקובלים" ועם בטחון עצמי גבוה יותר, יגיעו להישגים טובים יותר, בקלות רבה יותר, יתקשרו טוב יותר הדבר יזין את בטחונם העצמי - הפעם מעגל הקסם יעבוד לטובתם ויעזור להם להתפתח בכיוון חיובי. בנוסף, ילדים פעילים יפתחו פחות בעיות השמנה ובעיות בריאות נוספות שחלקן נגזרות ומושפעות מהשמנת היתר ועלולים ללוותם גם בגיל מאוחר יותר.
שיווי המשקל הוא אחד ממרכיבי הקואורדינציה. בימנו נדרש אימון המיועד במיוחד למטרה זו ואת המענה לכך ניתן למצוא במבחר פעילויות ספורטיביות, רצוי בשילוב גם עבודה על הפן הרגשי ובכך לתת לילד הזדמנות לממש את הפוטנציאל העצום הטמון בו.
בתרגול יוגה משולב למשל ניתן לכך מענה הולם כאשר ישנם תרגילים המעודדים תרגול שיווי משקל ויציבות, תרגילי ריכוז וזכרון, תרגילי נשימה המעודדים רגיעה, ריכוז ומיקוד, תרגילי הרפיה ועוד.

אז מה עושים?
מתרגלים.. להלן תרגיל שישמש לכם דרך נעימה ומהנה ללמד את הילד על שיווי משקל:

תרגיל החסידה על העץ (2 תרגילים משולבים יחד)
תרגיל החסידה אופן ביצוע: עמוד על רגל אחת (כפות ידיים צמודות זו לזו במפתח הלב) מבט בנקודה קבועה
(עוזר לשמור על היציבות). להחליף רגליים ולתרגל גם עם הרגל השנייה.
תרגול מתקדם: להוסיף עצימת עיניים.
עוברים לתרגיל העץ אופן ביצוע: עמוד על רגל אחת יציבה (מדמים שורשים עמוק באדמה), כף הרגל השנייה נשענת על כף הרגל העומדת (למתחילים) או על ברך הרגל העומדת (למתקדמים) הברך פונה הצידה לשיפור היציבות, מבט בנקודה קבועה (כמו בחסידה). כפות הידיים נפגשות ונצמדות מעלה מעל הראש המרפקים ישרים, גב זקוף וארוך.
להחליף רגליים ולחזור על התרגול עם הרגל השנייה. תרגול מתקדם: זהה לחסידה

ומה עוד? נשימה - נשימה ותרגול של תרגילי נשימה נכונה מומלץ ביותר - למשל התרגיל הבא:
תרגיל נשימה מאזן ומרגיע (מומלץ לשלב בתרגול עם התנועות):
מדמיינים מעלית עולה מעלה לשמיים עם הנשימה פנימה, האוויר ממלא את הריאות ואח"כ את הבטן.
המעלית עוצרת לרגע קט ואז יורדת אט אט מטה לאדמה ואיתה הנשיפה החוצה משחררת את האוויר החוצה.
כיצד משלבים נשימה בתרגול?
דרך אחת הינה לחבר לכל תנועה שאיפה ולתנועה שלאחריה נשיפה וחוזר חלילה לכל תנועה בשלבי התרגול.
לדוגמא: עם השאיפה הראשונה, עלו על רגל אחת, עם הנשיפה חברו כפות ידיים זו לזו (חסידה) המשיכו לנשום עם התנועה.

זהו להפעם, מקווה שנהניתם ולמדתם משהו חדש..
מקווה שנתתי לכם סיבה טובה לתרגל עם הילדים, שיהיה תרגול נעים ולהתראות בקרוב..
נ.ב. אני יוצאת לחופש עד סוף החודש לכן לא אהיה זמינה לפניות (מייל ניתן לשלוח, אך תקבלו תשובה רק לאחר שאשוב)
חופשה נעימה לכל הנופשים, ניפגש בספטמבר..
סיבל :)

תגובה 1:

  1. יוגה לילדים נשמע לי כמו רעיון מעולה. חבל שצריך למצוא כל מיני פתרונות חיצוניים למה שפעם היו הילדים עושים באופן טבעי כשהם היו משחקים, אבל עם זה המצב, אני חושבת שצריך למצוא את הפתרונות הראויים.

    השבמחק